bidens

bidens

Tandzaad komt oorspronkelijk uit Mexico waar het een doorlevende plant is. In ons klimaat zal de plant niet overleven en wordt de Bidens als eenjarige in bloembakken aangeplant. Een zeer dankbare kuipplant met gele bloemen. Deze plant wordt niet alleen in bloembakken gebruikt, maar is ook dank zij de lange slanke stengels vol bloemen razend populair in hanging baskets. In Oostenrijk is het zelfs een van de meest populaire planten voor in de balkonbakken. De bloemen geuren lichtjes en trekken vele vlinders en zweefvliegen aan.


Bidens wordt druk bezocht door vlinders

Bidens doet het prima op elke goed waterdoorlaatbare bodem. De planten staan graag in de volle zon en herstellen vrij snel als ze eens te droog hebben gestaan.
Variëteiten van deze soort bloeien vanaf eind april tot aan de eerste nachtvorst. De bladeren van de Bidens ferulifolia zijn varenachtig.


Het diep ingesneden blad

De Bidens is vrij gemakkelijk te stekken in de zomer door kruidachtige kopstekjes.

De plant kreeg de Nederlandse benaming ‘tandzaad’ omdat er aan de zaadjes weerhaakjes of tandjes zitten. Deze haken zich vast aan de pels van passerende dieren waardoor de zaden verspreid raken

tekst van; http://www.tuinadvies.nl/artikels/bidens_of_tandzaad.htm