Blauwe regen

Blauwe regen

witte regen
witte regen

is de verzamelnaam voor een aantal soorten van Wisteria. Gouden regen is wel familie van de blauwe regen en de bloemen lijken er ook wel op, maar behoort tot een ander geslacht. Wisteria behoort tot de familie van de Papilionaceae of vlinderbloemigen.

Wisteria heeft als steun een stevige constructie nodig

De hoofdbloei valt in mei.

Van Wisteria zijn floribunda en sinensis de belangrijkste soorten. Hoe raar het ook klinkt: van blauwe regen zijn erwitte, blauwe en violetroze variëteiten. Goede soorten zijn onder meer Wisteria floribunda ‘Alba’, die wit bloeit,Wisteria floribunda ‘Rosea’ met licht lilaroze bloemen enWisteria floribunda ‘Macrobotrys’ met de langste bloemtros van alle soorten en een violetblauwe bloei.

Ik ben meer gecharmeerd van Wisteria sinensis, die welriekende, bijna naar viooltjes ruikende bloemen heeft. Ook deze soort bloeit met blauwviolette bloemen. Overigens bestaat er van die heerlijk geurende sinensis een witte variëteit: ‘Alba’.

De plant is niet zelfhechtend. Wisteria moet worden geleid; aan/langs muren of over een pergola. Een stevig geconstrueerde pergola is nodig. Een volgroeide blauwe regen vertegenwoordigt een behoorlijk gewicht. Wordt de blauwe regen langs een muur geleid, dan zijn flinke haken nodig om de aanbinders eraan vast te maken. Blauwe regen in wat voor kleur ook is een mooie en goede bedekker voor een carport of een rozenboog bij de ingang van de tuin

tekst van; http://www.neerlandstuin.nl/planten/wisteria.html