Caryopteris clandonensis

Caryopteris clandonensis

Caryopteris clandonensis (x) ‘Heavenly Blue’ is de meest aangeboden en verspreide cultivar binnen deze soort en ook wel de beste keuze. Niet voor niks de blauwe spirea genoemd. Bloeit van augustus tot september (soms tot oktober) met talrijke diep donkerblauwe bloemen. De bloemen ontspringen trouwens uit de bladoksels van het nieuwe schot. Bloeit dus op de éénjarige scheuten. Bladeren aromatisch geurend, gaaf of getand blad, aan sierlijke doorbuigende takken. Een gunstige eigenschap van Caryopteris is, dat hij het goed doet op droge standplaatsen.

Gebruik:

Grijsbladige struikjes zijn in de tuin altijd bruikbaar. Als ze dan ook nog zo oogverblindend blauw bloeien als Caryopteris heb je een ideale plant. Het wordt een vrijwel rond, bossig struikje van ongeveer 60 centimeter hoog. De blaadjes geuren naar kruiden. Caryopteris is tussen vaste planten op zijn plaats, maar is ook heel geschikt om in groepjes van 5-7 te gebruiken of in een pot.

Standplaats:

Caryopteris houdt van een zonnig plekje. De grondsoort is onbelangrijk. In de winter kunnen de takken bevriezen. De struikjes zijn wel min of meer winterhard maar hou vooral deze plant uit de noordoosten wind. Bij voorkeur een beschutte plek (windvrij). Houd van een licht zure bodem. Als extra zorg kan het vaak geen kwaad om een beetje stro aan de voet van de planten aan te brengen tijdens de winter. In het late voorjaar terugsnoeien op enkele ogen om steeds opnieuw een bossige groei te bekomen.

tekst van; http://www.tuinkrant.com/plantengids/heesters/3661.htm