Clematis

Clematis

Geen enkele klimplant bloeit zo intensief als Clematis. En er zijn zoveel variëteiten dat er voor iedereen wel een kleurtje bij is. In het voorjaar staat het tuincentrum terecht afgeladen vol met deze schitterende klimplanten. Vooral de grootbloemige trekken meer aandacht dan de watminder bekende andere soorten van Clematis.

Clematis ‘Nelly Moser’ is een sterke groeier en kan vele vierkante meters bedekken

Deze klimplant groeit op een humeuze grond en het liefst in de zon tegen een warme muur of schutting. Om Clematis te laten klimmen zijn gespannen draden of een klimplantenrek aan de muur nodig. Wie Clematis zonder gekunsteld klimtuig de hoogte in wil krijgen, moet hem eens in een boom, die in de volle zon staat, laten klimmen.

Snoeien
Clematis hoeft bijna niet te worden gesnoeid. In hoofdzaak wordt de plant geleid en als er een wirwar van stengels is ontstaan, wat uitgedund. Maar voordat de schaar erin gezet wordt, moet je wel weten wanneer je Clematis bloeit. De snoeiperiode is namelijk afhankelijk van de bloeitijd.

Grootbloemige Clematis is in te delen in twee groepen:
* Bloeiers in de voorzomer
Alle variëteiten die bloeien in de periode mei – juli, waarvan sommige nog nabloeien in augustus – september, worden half maart gesnoeid. Ze bloeien op ‘oud’ hout. Dit zijn ranken die het voorgaande jaar zijn gevormd. De snoei bestaat hooguit uit het verwijderen van dood hout, oud blad en – alleen als het echt nodig is – uit het openmaken van de struik door het wegsnoeien van ouder hout (ouder dan twee jaar). Na de snoei de klimplant nalopen op jonge scheuten, die nog niet aangebonden zijn.
* Bloeiers in de nazomer
Deze groep bloeit pas vanaf juli tot eind september. Clematis uit deze groep wordt principieel anders gesnoeid. Alle stengels worden afgeknipt tot op een hoogte van 80 – 100 cm boven de grond. Later in het voorjaar komen er nieuwe scheuten te voorschijn op het oude hout. Snoeien omstreeks half maart. Nazomerbloeiers bloeien op de jonge ranken. De jonge ranken moeten in het groeiseizoen regelmatig worden aangebonden. De groei van deze laatste groep is forser dan die van de voorzomerbloeiers

tekst van; http://www.neerlandstuin.nl/planten/clematis.html