Dahlia’s

Dahlia’s

dalia-wit
dalia-wit
dalia-roze
dalia-roze
dalia-rood
dalia-rood
dalia-paars
dalia-paars

 

 

 

 

 

 

Dahlia 'Twyning's Smartie'
Dahlia ‘Twyning’s Smartie’
dalia
dalia
Dalia
Dalia
dalia-paars
dalia-paars

 

 

 

 

Dahlia’s zijn dankbare planten: hoe beter ze verzorgd worden, des te meer zult u beloond worden met een voorspoedige groei en een uitbundige bloei. De voorwaarden die we hieronder geven voor een goede verzorging zijn algemeen. Verschillende grondsoorten, temperatuur, licht en

voeding zijn allen van invloed. Door te experimenteren kan iedereen uitvinden wat de ideale verzorging is.

Grond.
Dahlia’s groeien in elke grondsoort. Belangrijk is, dat de bodem voedzaam, goed doorlatend maar niet te droog is. De negatieve logarithme van de H-ionen concentratiede, de  pH .
In neutrale grond is de H-ionen concentratie 10 tot de min zevende dus de pH is dan 7.

Plaats.
Geef dahlia’s altijd een plekje waar ze veel licht hebben. Ze kunnen de gehele dag de zon verdragen. In tuinen die erg warm en beschut zijn is enkele uren schaduw per dag niet erg. Te veel schaduw geeft een te hoge, slappe groei van de plant. Er zullen zich ook minder bloemen ontwikkelen.

Water.
Geef dahlia’s altijd voldoende water. De grond dient altijd vochtig te zijn. Vooral de hogere soorten kunnen als ze goed ontwikkeld zijn via het vele blad heel wat water verdampen op warme dagen. Te weinig water veroorzaakt een trage groei, weinig bloemen en geelverkleuring van het blad.

Voeding.
Dahlia’s vragen een goede bemesting. Breng voor het planten de voeding in de grond op peil. Eventueel kunt u eens een grondanalyse laten maken door een  grondbemonsteringslaboratorium. Een organische korrelmeststof is heel geschikt voor het planten en tevens milieuvriendelijk. Tijdens de groeiperiode kunt u regelmatig iets bijmesten met een evenwichtige meststof. Bijvoorbeeld N.P.K. 12-10-18 in korrelvorm. Strooi de korrels ruim om de planten. Men kan ook kiezen voor een meststof opgelost in het gietwater. Maak de oplossing niet te sterk. Korrels ééns per vier weken, in het gietwater ééns per 1 à 2 weken. Let erop dat de planten mooi groen blijven, en steeds blijven groeien en nieuwe knoppen en bloemen ontwikkelen. Met enig experimenteren zult u ontdekken hoeveel voeding uw dahlia’s nodig hebben.

Temperatuur.
Dahlia’s hebben het naar hun zin bij temperaturen tussen 15 en 25 C. Door hun afkomst (Mexico) zijn ze niet winterhard. De plant verdraagt geen vorst. Plant dus niet voordat het gevaar voor (nacht)vorst geweken is.

tekst van; http://www.nederlandsedahliavereniging.nl/verzorging.html