De Crèvecoeur kip

De Crevecoeur kip
De Crevecoeur kip

De Crèvecoeur kip

Deze staan al een paar jaar op mijn verlanglijstje, maar het lukt me niet, om hier broedeieren van te vinden. Als u wat weet,, laat het me weten, GRAAG! De Crèvecoeur heeft zijn naam te danken – volgens zeggen – aan het plaatsje Crèvecoeur en Auge, gelegen in het departement Calvados.

De Crèvecoeur is een prachtig ras. Vooral de oervorm, zwart, is oogverblindend; rijk glanzend bevederd en met schitterende grote ogen. De haan, stoer en hard als de rotsen van zijn geboortesteek Normandie, heeft op zijn kop een wat warrige nonchalante kuif.

De staart is goed ontwikkeld en trots en vrolijk gedragen, waarbij de grootste of bovenste sikkelveren wat uitsteken, zoals bij het bankivahoen.

Het is van oorsprong een sterk ras met veel weerstandsvermogen. Het is volgens oude geschriften ontstaan in Crèvecoeur, een plaatsje in Normandië.

De Crèvecoeurs zijn stevige boerenhoenders die een standaard gewicht moeten hebben van 2,5 tot 3,5 kg. bij de hanen en 2 tot 3 kg. bij de hennen. De kam bestaat uit twee in een V vorm staande hoorntjes, die de voorzijde van de kuif wat naar achter duwen.

Crèvecoeurs zijn erkend in de kleuren zwart, wit en blauw. De zwarte zien we van dit ras het meest. Blauwe en witte Crèvecoeurs kom je maar sporadisch tegen op een tentoonstelling. De ogen zijn vrij groot en prachtig geelrood van kleur.

  

tekst van; http://kippen.podzol.nl/te-koop/crevecoer