Euphorbia

Euphorbia

euphorbia polychroma, Euphorbia a. robbia
Euphorbia polychroma                                           Euphorbia amygdaloides robbiae

Euphorbia

Wolfsmelk

  • Standplaats: zonnig / halve schaduw
  • Grondsoort: goed doorlatende / droge grond
  • Bloeiperiode: april – juni
  • Hoogte: afhankelijk van het soort
  • Wintergroen:ja
  • Winterhard:ja

Euphorbia ( wolfsmelk ) is een enorm plantengeslacht en omvat meer dan 1000 soorten. Vele euphorbia’s zijn geweldige tuinplanten, in het bijzonder Euphorbia characias, In het wild groeit deze plant in landen rond het Middellandse – Zeegebied.

Soorten

Euphorbia characias subsp. wulfenii is een mooie, hoge, wintergroene structuurplant, die het hele jaar door vorm en kleur geeft aan een tuin. Vroeg in het voorjaar draagt hij in het oog springende, halfronde, geelgroene bloemhoofden op lange stelen met blauwgroene bladeren. Tamelijk grote plant. Geef hem dus ruimte. Hij wordt 1,2 meter hoog en 1 meter breed.

Ook lagere soorten Euphorbias zijn de moeite waard om aangeplant te worden. Euphorbia amydaloides robbiae is een goed wintergroenblijvend soort. De plant is een uitstekende bodembedekker, vooral  voor moeilijke plekken waar de grond droog is, b.v. onder bomen en struiken. Hij bloeit in april – mei met losse, geelgroene pluimen, boven rosetvormige blad en wordt ongeveer 40 hoog. Euphorbia polychroma heeft een nette, kussenvormige groeiwijze , draagt in april – juni vrolijke, groenachtige bloemen die omgeven worden door chroomgele schutbladeren.. Het blad van dit soort is zacht behaard, heeft een diepgroene kleur en neemt in de herfst een mooie bronsachtige kleur aan. Euphorbia polychroma wordt ongeveer 40 cm hoog en verliest in de winter zijn blad.

euphorbia characias s. wulfenii
Euphorbia characias subsp. wulfenii                Euphorbia characias subsp. wulfenii

tekst van; http://greenfingersonline.nl/tuinplanten/euphorbia/