Gewone raket

Gewone raket

Gewone raket, Sisymbrium officinale (L.) Scop., is een zeer algemene pioniersoort uit de Kruisbloemenfamilie. De planten hebben een rechtopstaande, sterk vertakte stengel. Je vindt de plant vaak in stedelijk gebied, bij wijze van spreken direct om de hoek van de deur. Het is een echte pionier die zich vestigt op open zandige voedselrijke zandbodem.

De kruisbloemetjes hebben 4 lichtgele kleine kroonblaadjes. Ze zijn 2-4 mm lang. De eenjarige planten bloeien van mei tot september. Het bovenstandig vruchtbeginsel groeit uit tot een hauw die strak tegen de stengel staat. De hauw is 1-2 cm lang en zeer kort gesteeld. Hieraan is de Gewone raket altijd gemakkelijk te herkennen. Het is zeer karakteristiek voor de habitus, dat is het totale uiterlijk, van de plant.

De bladeren staan verspreid aan de stengels. Ze zijn veerdelig en het topblaadje is meestal spiesvormig. De zijslippen van het veerdelig blad zijn getand. De bladeren zijn, net als de stengels behaard.

“In natuurlijke vegetaties vind je Gewone raket vrijwel nooit, maar juist wel op plekken waar honden worden uitgelaten dus in de stedelijke omgeving is het een veel geziene eenjarige “”cultuur””volger.”

tekst van; http://www.floravannederland.nl/planten/Gewone+raket