Gloriosa-Rothschildiana

Gloriosa-Rothschildiana

Gloriosa-Rothschildiana
Gloriosa-Rothschildiana

Een combinatie van vlammend rood met saffraangeel langs de randen van de kroonbladen is het beeldmerk van Gloriosa. Begin jaren zestig waren bloemen van deze plant een nouveauté in bloemistenland.

Evenals Colchicum behoort Gloriosa tot de LiliaceaeDe bloemen waren meteen duur. De prijs voor een plant is momenteel redelijk. Het is goed mogelijk ze zelf op het balkon of in een serre groot te brengen. Zet Gloriosa op een plaats met morgenzon. Als het je eenmaal lukt om deze plant ieder jaar weer uit de grond te toveren, dan raak je eraan verslingerd.

Gloriosa is bijzonder. Niet alleen is de bloem fraai om te zien, botanisch gezien is het een zeldzaamheid, dat een knolgewas en bovendien een lelieachtige klimt. De plant hecht zich met bladranken aan een klimoppervlak. De bladranken hebben de vorm van kurkentrekkerachtige, slanke stengels. Met behulp van de bladranken kan Gloriosa een hoogte van anderhalve tot twee meter bereiken. Van oorsprong komt de plant uit gematigde zones van Afrika en West-Azië. Sommige botanici brengen Gloriosa in verband met Colchicum. Gloriosa bevat ook colchicine, een uiterst giftige stof. Oppassen dus met de sappen van de plant.

tekst van; http://www.neerlandstuin.nl/plantenb/gloriosa.html