Groot hoefblad

Groot hoefblad

Groot hoefblad is een in het wild groeiende plant. Het is nou niet bepaald een plant die je in het sortiment van het tuincentrum zult aantreffen. Op taluds, langs sloten en op waterkanten komt de plant in grote aantallen voor als de grond vochtig genoeg is.

Het blad van groot hoefblad mag er wezen

Het is een decoratieve plant die – bij een vijver geplant – aandacht trekt.

De in het wild voorkomende groot hoefblad (Petasites albus) behoort tot de Compositae. Het is typisch een plant die van een grenssituatie houdt: op de scheiding van land en water voelt hij zich het beste thuis. Het is een uitstekende plant om oevers die niet zijn beschoeid, vast te houden. De kruipende, dikke wortelstokken houden de grond goed bij elkaar. Op goed doorlatende en humusrijke gronden komt de plant het meeste voor. Wanneer eenmaal de bladeren zijn uitgespreid, dringt er nauwelijks meer licht tot de bodem door. Het schept een prima milieu voor slakken en wormen; een milieu waar de merel en lijster zich graag ophouden.

Van nature groeit in ons land ook het klein hoefblad (Tussilago farfara). Deze plant bloeit met hel lichtgele, op paardebloem lijkende bloemen. De plant werd vroeger in de geneeskunde gebruikt tegen hoest (tussis = hoest; ago/agare = verdrijven). Het is ook een composiet, die in massa’s vooral op geroerde, vochtige gronden voorkomt.

Petasites japonicus ‘Giganteus’ is een reus en daarom alleen goed geschikt
voor een grote tuin

Groot hoefblad wordt onder de juiste omstandigheden zeker 60 – 100 cm hoog. Het blad kan een middellijn van 30 – 70 cm halen. Het blad komt eind april, begin mei te voorschijn. De plant kan als (goedkope) vervanger van de wilde rabarber (Rheum palmatum) worden geplant. De bloemen (mannelijke en vrouwelijke) komen in maart – april uit de grond: bloei vindt plaats, voordat het blad verschijnt

tekst van; http://www.neerlandstuin.nl/planten/petasites.html