hazelnoot

hazelnoot

De hazelnoot is al heel lang in cultuur. De Grieken en Romeinen waardeerden de smaak van de noten.De houdbaarheid van een hazelnoot wordt verlengd zolang het nootje in de vruchthulzen verblijft. In landen rond de Middellandse Zee zijn uitgestrekte akkers met hazelnoot te vinden.

In ons land is in vochtige bossen hier en daar een verdwaalde hazelnoot te vinden. Een hazelnoot wordt vooral een brede struik.

De hazelnoot (Corylus avellana) groeit op kalkrijke humusgrond en bovendien moet de grond permanent voldoende vocht kunnen vasthouden. De hazelnoot behoort tot de familie van de hazelaarachtigen (Corylaceae). De struik wordt tot 6 meter hoog en zeker 3½ tot 4½ meter breed.

Een hazelnoot, onze zuiderburen spreken liever van hazelaar, bloeit vanaf januari tot en met april. Manlijke katjes en vrouwelijke bloemen zitten aan een en dezelfde struik. De hazelnoot is dus eenhuizig. De katjes zitten aan de struik, voordat het blad aan de struik komt. Vrouwelijke bloemen zitten in groenige tuilen aan de uiteinden van de takken. Na de bevruchting ontwikkelen bloemen zich tot een met een groene bast omhulde noot. De omhullende bast is in feite een vruchthuls, die uit twee gescheiden bladen bestaat. De rijpende noot is aan de bovenzijde omgeven door een gefranjerde bolster. Naarmate de noot rijper wordt, verkleurt de bast van de noot naar geeloranje. De nootjes zijn eetbaar. In een koele en vochtige zomer ontwikkelen zich meer hazelnoten dan in een droge, warme zomer. Voor een goede productie van hazelnoten is een lange periode met minder dan 7 °C in de winter van groot belang.

tekst van; http://www.neerlandstuin.nl/struiken/hazelnoot.html