Hemelsleutel Sedum

Roze Hemelsleutel, Sedum spectabile,

roze hemelsleutel 8 20120430 1633875552Zo maar in de hemel komen lukt de meeste volkstuinders niet. Je moet er wat voor doen, maar je moet er nog véél meer voor laten! De naam Sedum komt van het Latijnse sedere, wat zitten betekent. De plant “zit” in de natuur tussen stenen in en weet daar te overleven. Spectabile betekent prachtig. De plant behoort tot de vetplantenfamilie (Grassulaceae). In het Latijn betekent dit de familie van de vetplanten. Sedum vindt zijn oorsprong in centraal China en Japan.

Nieuwe naam.

Nog niet zo lang geleden kreeg deze plant een nieuwe naam: Hylotelephium spectabile, maar onder die naam is de plant nog nauwelijks bekend. De stengels en de bladeren zijn succulent, d.w.z. dat zij in staat zijn om er water in op te slaan. De bladeren worden dan dikker. De huidmondjes sluiten daarbij overdag om verdamping tegen te gaan. Sedum heeft mooie en opvallend grijsgroene dikke eirond tot omgekeerd eirond- tot lancetvormige bladeren met een gekartelde tot getande bladrand. De bloem is stervormig gebundeld met een ongeveer 20 cm grote platte veelbloemige vaalroze- tot bruinrode bloementuil met brede platte hoofden. De delta-vormige kelkbloempjes zijn ongeveer 1.5 mm groot, de meeldraden zijn iets korter dan de bloemkroonblaadjes.

De stengel zijn kaal en rechtopgaand. Sedum wordt tot 60 cm hoog. Staat het liefst in goed gedraineerde grond in de volle zon, maar verdraagt ook wat schaduw. Te veel vocht doet de bladeren afsterven.

 

Hoogtepunt in de vlindertuin.

In september en oktober vormt de plant in onze bloementuin een hoogtepunt rond het door ons tuinlid Carla Wichart vervaardigde beeld “Elegance”. Daar staan echter de Sedum “Matrona” en “Herbstfreude”, die nét even een andere verschijningsvorm hebben.

Bij een rijk aan voedingsstoffen zijnde grond, zoals op ons park het geval is, wordt Sedum vaak te hoog en valt tijdens de bloei wat uit elkaar.

 

Even kraken.

Een trucje om dit te voorkomen is, dat als de plant 20 cm hoog is, hij even “gekraakt” moet worden. Dit doen we door een spitvork onder de plant zetten en de hele plant even op te wippen en weer te laten vallen. De wortels hoor je hierbij kraken. Door deze behandeling krijgt de plant een wat meer gedrongen vorm. Tijdens de bloei valt hij dan niet meer uit elkaar.

In onze tuin staat de Sedum nog wat ver uit elkaar. Ze leunen nog niet tegen elkaar. Dit jaar worden de planten gesplitst en op “leunafstand” geplaatst op een afstand van 20 cm van elkaar. ( Ik geloof trouwens, dat ik met de introductie van het begrip “leunafstand” een nieuw begrip introduceer in de tuinarchitectuur!)

In het najaar kunt u de plant het beste laten staan. De plant heeft een aardig wintersilhouet en het afknippen voor de winter kan inrotten van de steelresten veroorzaken.

tekst van; http://www.tuinverenigingdefenix.nl/index.php/tuinieren/13-leden/planten-door-han/48-roze-