hemelsleutel

hemelsleutel Sedum telephium

De hemelsleutel Sedum telephium komt uit Europa (ook in Nederland en België), Klein-Azië. Het is een kale, opgaande vaste plant met een groeihoogte van 25-40 cm. De langwerpige tot omgekeerd eironde, zittende bladeren zijn merendeels verspreid geplaatst. De bloemen bevinden zich in halfbolronde tuilen, die tot 10 cm breed zijn. Soms zijn ze donkerrood, maar ook wel groengeel van kleur (respectievelijk ssp. purpureum en ssp. telephium). De bloei vindt plaats in augustus (-september). Het is een uitstekende plant voor de wilde tuin, de cultivars ook voor de border.

Er is een grote variëteit aan soorten Sedum of vetkruid, waaronder de hemelsleutel. Van kamerplanten, die oorspronkelijk uit Mexico komen, eenjarig goed tot struikachtige planten. Ze zijn zeer populair in de tuin omdat ze laat bloeien en in het najaar extra kleur aan de tuin geven. De bloemen zijn kleine sterretjes die dicht bij elkaar zitten. Ook in de winter zijn de uitgebloeide bloemen prachtig, vooral boven een laagje sneeuw. Een andere reden voor de populariteit is dat Sedum in de top tien van vlinderplantenstaat.

De bladeren van alle soorten zijn opslagplaatsen voor vocht. Als het lange tijd droog is geweest, wordt dit vocht gebruikt. In natte perioden wordt het vocht weer opgeslagen. Dat gaat het beste als de plant in de zon staat. Op het oppervlak van het blad zit een beschermende wasachtige laag, wat de verklaring is voor de Nederlandse naam.

tekst van; http://www.tuinieren.nl/plant/hemelsleutel-sedum