Kaaps viooltje

Saintpaulia, Kaaps viooltje

Klik op de foto’s om ze te vergroten.
Misschien een nawee van de voorbije K. E. wedstrijd, alhoewel, dit viooltje heeft een ruimere weerklank door haar verscheidenheid in bladvorm en bloemvariatie. Afkomstig uit het Usambara gebergte van Zuid-Afrika is deze kamerplant tegenwoordig volledig ingeburgerd bij ons. Te meer, daar de kweekwijze het momenteel toelaat deze plant het jaarrond met bloem te kunnen kopen.

Wanneer ik de volledige naam zou moeten geven van deze bij ons meest bloeiende kamerplant, ligt het voor de hand dat Saintpaulia ionantha vermeld wordt. Dit is uiteraard de meest voorkomende soort die tot de Gesneriaceae familie behoort, maar lang niet de enige. Het is zo je wil de basisplant van alle Kaapse viooltjes. Deze is gekend als de kamerplant met de blauwviolette bloemen, de meest klassieke en meest gekende.

Maar daarnaast zijn er tal van andere soorten die ontstaan zijn uit kruisingen en tot elke soort behoren dan nog eens een massa aan cultuurvariëteiten.
Van de S. ionantha tot aan de S. rupicola is een hele stap, waarbij de veranderende bladkenmerken het meest typerend zijn. Van een zacht tot felrode gekleurde bladsteel tot een dofgroen of felgroen blad, of een blad dat eerder naar het rood neigt. Van een groot gaafrandig blad tot een iets fijner gekartelde bladrand. En zelfs miniatuur viooltjes (Spicola) zijn niet te versmaden