Krentenboompje

Krentenboompje

krentenstruik
krentenstruik

Lat. Amelanchier
Eng.june berry of snowy mespilus
Duits Felsenbirne of Korinthenbaum

Amelanchier is een woord uit Savoie en betekent waarschijnlijk mispeltje. Wij zien dit ook in het Engelse woord mespilus. Snowy duidt op de bessen die berijpt lijken. Het Duitse woord Felsenbirne duidt op de Europese soort die tussen de rotsen groeit. Korinthenbaum betekent krentenboom, en dat heeft te maken met het feit dat vroeger veel krenten uit Corinthe geïmporteerd werden.

Wanneer het krentenboompje bloeit, is het echt lente. Hij hoort bij de familie van de Rosaceae. In Drente, Overijssel, Noord-Brabant en Zuidlimburg groeit hij in het wild. In Nederland kan men tijdens het voorjaar de bloeiende krentenbomen genieten in de ‘krententuinen’ bij het Drentse Dwingelo en op het Landgoed Eerde bij Ommen.
Inheems is het Krentenboompje in Noord-Amerika, behalve de soort Amelanchier ovalis(bergmispel) die we in het zuidelijke Alpengebied tot een hoogte van 2000 m kunnen vinden.
De Krent, zoals deze struik ook wel genoemd wordt, werd vroeger in Europa gecultiveerd en veelal in boerentuinen geplant om zijn aromatische, zoete, krentachtige vruchten, die zelfs op de markten verkocht werden.

tekst van;  http://oud.tuinen.nl/artikel/187/Krentenboompje