Lathyrus

 

“Lathyrus magno et peramaeno flore odore,” Lathyrus met grote bekoorlijke, welriekende bloemen. Zo beschreef Caspar Commelin in zijn Horti Medici Amstelodamensis de voor het eerst in Nederland gezaaide pronkerwt. Lathyrus is voor het eerst gevonden op Sicilië door pater Franciscus Cupani. In de botanische tuin van de vorst van Catolica in Misilmeri werden de eerste planten gezaaid.

De pater beschreef als eerste de Lathyrus in zijn boek Hortus Catholicus in 1696. De naamLathyrus is afgeleid van het Griekse woord lathuros dat zoiets als peulgewas betekent. Een andere ‘betekenis’ is (La =) erg veel (thoures =) stimulerend middel. De grootste kwaliteit vanLathyrus is zonder meer zijn rijke bloei met de vele bloemkleuren, maar bovenal de heerlijke, haast bedwelmende zoetige geur, die de bloem verspreidt.

Voor de tuin komt vooral Lathyrus odoratus in aanmerking. Er bestaan wel lathyrusplanten als vaste plant, zoalsLathyrus latifolius, die ook zeer rijk bloeit, maar vooral nietgeurt èn een wel geurende soort Lathyrus nervosus. De laatste is echter onvoldoende winterhard in Nederland. Van de soort odoratus zijn het Spencer-type, het praecox-type en de kruising Spencer-praecox-type van belang.

tekst van; http://www.neerlandstuin.nl/planten/lathyrus.html