Lobelia erinus

Lobelia erinus

Cardinal Flower Rose Princess, Lobelia
Cardinal Flower Rose Princess, Lobelia

In het voorjaar worden volop eenjarige planten te koop aangeboden. Daaronder is een welbekende, haast niet weg te denken soort van de tuinlobelia (Lobelia erinus), de blauw bloeiende en compact groeiende plant voor balkonbakken, hanging baskets en borders.

Minder bekend zijn de hoog groeiende eenjarigen. Daarvan isLobelia x gerardii ‘Ruby Slippers’ een opvallende en prima bloeiende nieuwigheid. Wie zich eens waagt aan wat minder bekende Lobelia-soorten, zal worden verrast door een schitterende bloemenpracht.

Eenjarige Lobelia kun je zaaien. Het zaad is fragiel en uiterst klein. Gezaaid wordt in kistjes met een goede potgrond, die permanent licht vochtig moet worden gehouden. Het zaaisel moet bij een gelijkmatige kamertemperatuur ontkiemen. Hierna worden de kiemen in kleine bosjes verspeend in potten en opnieuw bij kamertemperatuur gehouden om ten slotte half mei buiten te worden uitgeplant. Wie geen plaats heeft om binnen te zaaien of een vrij constante temperatuur kan verwezenlijken, zaait buiten onder glas. In dat geval wordt vanaf half maart/begin april gezaaid. De planten zullen dan wat later in de zomer bloeien.

tekst van; http://www.neerlandstuin.nl/plantenb/lobelia.html