Mina Lobata

Mina Lobata
Ik zou natuurlijk nooit aan het beheer van de zadencollectie zijn begonnen als ik er zelf niet van hield om planten te zaaien. Ik verzamel overal zaden. Zie ik op vakantie een leuke plant probeer ik er zaad van te krijgen. Dit zijn voor mij de leukste souvenirs. Soms levert dat ook enige verwarring op. Zo kreeg ik vorig jaar van een aardige tuinliefhebber in Frankrijk zaad van een leuke klimplant. Met kamvormige bloemen in rood en geel. De man deed het zaad in een zakje en schreef de naam van de inhoud aan de buitenkant. Toen ik echter in het voorjaar ging zaaien had ik geen idee meer van wat er nu in zat en de naam mini lobato kon ik nergens terugvinden. Gewoon maar zaaien en kijken wat er van komt. Pas toen het opkwam ging het me dagen waar ik dit zaad ook alweer vandaan had. De naam was helaas fout geschreven het moet zijn Mina Lobata. Dit zaad zit ook in de collectie en is het proberen waard.

De Mina Lobata is oorspronkelijk afkomstig uit Mexico, waar de plant als sinds de oudheid wordt gekweekt. De bloemen lijken wat de vorm betreft wal wat op die van de Eccromocarpus, maar ze zijn tweekleurig. Als ze pas bloeien zijn ze rood. Later verkleuren ze naar oranjegeel.
Zaaien kan van februari tot en met  mei, bloei juli tot en met september.
Mina Lobata verlangt een warm plekje en kan, als hij het naar zijn zin heeft, wel één tot anderhalve meter hoog worden. Bovendien kan hij als potplant worden gekweekt. Als u over een kas beschikt, is het de moeite om te proberen deze aardige plant over te houden.

Helaas is het zaad van deze plant niet meer voorhanden!! U kunt het dus niet meer aanvragen

tekst van; http://www.leiden.groei.nl/index.php?id=8037