paarse-clematis

paarse-clematis

Clematis, dit bijzonder geslacht van klimmende en kruipende planten uit de ranonkelfamilie (Ranunculacea) omvat meer dan 200 soorten die sterk van vorm kunnen variëren, bladhoudend of wintergroen zijn, struikachtig of kruidachtig en vrijwel overal voorkomen in het noorden, het zuiden, de bergen , de tropen …

Clematis bloeit in tal van seizoenen, de lente, zomer en herfst, de bladeren zijn meestal enkelvoudig of geveerd en de bloemen zijn meestal bijzonder aantrekkelijk met vier tot acht kroonbladeren , gevolgd door pluizige zaadkoppen.

Voor de meeste Clematis soorten is een standplaats met de bladeren in de zon en de basis en wortels koel en vochtig aan te bevelen. Clematis prefereert een humusrijke bodem en is via stekken of afleggen te vermeerderen. Net als bij tal van andere planten is men ook bij Clematis over de taxonomie niet uitgepraat, voor de enen zijn er genoeg verschillen om van een bepaalde groep een subspecies te maken of een nieuwe species, voor de anderen zijn er voldoende belangrijke gelijkenissen om gewoon tot een bestaande groep of soort ondergedeeld te worden, een beetje net als het glas is halfvol of half leeg.

tekst van; http://www.plantenkwekerijen.be/clematissoorten,.html