Pampasgras

Pampasgras

Pampasgras, Cortaderia selloana, is een indrukwekkend siergras waarvan een stuk of 15 soorten voorkomen, met name in tropisch en gematigd Zuid-Amerika, maar merkwaardigerwijze ook in Nieuw-Zeeland. Ze vormen zware pollen, opgebouwd uit ruwe bladeren.

Pampasgras Cortaderia selloana komt uit Argentië, Brazilië, Uruguay. Het is een fraaie solitair die vaak vanwege zijn rietachtig karakter bij vijvers wordt geplant. Dat doet zijn natuurlijke groeiplaats nogal geweld aan, maar het staat toch wel erg mooi. Tweehuizige, grote rozetten vormende vaste plant, waarvan oude exemplaren op gunstige standplaatsen wel 2,5 tot 3 meter hoog kunnen worden. De bladeren zijn tot 1,5 meter lang, smal en sierlijk gebogen. De vrouwelijke planten bloeien met sierlijke zilverwitte pluimen.

De bloeiwijze van mannelijke planten pampasgras is stijver en grauw of rozeachtig van kleur. De hoofdbloei vindt in september plaats, maar de pluimen blijven lang mooi indien de weersomstandigheden gunstig blijven. Als het langdurig veel regent en hard waait, worden ze snel lelijk. De zware bloempluimen van pampasgras ontwikkelen zich pas laat in het seizoen. Er zijn zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen en die worden steeds op verschillende planten aangetroffen. De bloemen zijn dus eenslachtig en de planten tweehuizig.

tekst van; http://www.tuinieren.nl/plant/pampagras-cortaderia