papaver

papaver

papaver dubbel bloemig roze1
papaver dubbel bloemig roze
papaver dubbelbloemig roze
papaver dubbel bloemig roze

zuidelijk Europa, Azië, en in het Midden Oosten, waarna de plant al snel werd geïntegreerd in ons land. Vroeger werd Papaverolie aangewend in de schilderskunst om de craquelures te vormen in schilderijen. Deze absorbeerde de bovenste laag verf zeer snel en gaf zo het speciale effect.

het is alom bekend dat de zaadbollen veel alkaloïden bevatten en oliën ed. Onder meer, codeïne, morfine, diamorfine, heroïne, narceïne, papaverine,… oplopend tot een 25 tal aanwendbare eigenschappen.

Deze “opiaten” zijn soms verslavende producten, waar toch omzichtig mee moet worden omgegaan.

Ze worden van oudsher ( 11 de eeuw ) aangewend om hoestsiropen te maken en als slaapmiddel door aftreksels te maken van de doosvruchten.

De Kelten noemden dit aftreksel (van de doosvrucht) “papap”, wat moet staan voor kinderbrij. (Voor het beter vatten van de slaap).

de plant is giftig en kan bij inname al snel leiden tot verzwakking van de ademhaling, hartverzwakking, verkleuringen van de huid, alsook vernauwing van pupillen.

Vroeger werden gedroogde opiumrestanten (van het gedroogd melksap) gebruikt om te roken, of soms ook om door voedsel te mengen. Deze waren echter niet geraffineerd, wat zo zijn problemen meebracht. 

tekst van; http://www.tuinadvies.be/artikels/planten_papaver.htm