pruikenboom

pruikenboom

De pruikenboom (Cotinus coggygria) groeit van nature op stenige, kalkrijke hellingen en tussen rotsen. De struik is inheems in een uitgestrekt bandvormig gebied, dat loopt vanaf het zuidoosten van Frankrijk door Turkije tot aan de Oekraïne. Het is een elegante struik, goed te gebruiken als solitair of in een kleine groep. Een pruikenboom uit Noord-Amerika is zelden te krijgen.

Cotinus behoort tot de familie van de pruikenboomachtigen (Anacardiaceae). Tot deze familie behoort ook de fluweel-, vernis- of azijnboom (Rhus typhina). Een pruikenboom bloeit met lange, geveerde, behaarde en steriele stelen vanaf juni tot en met juli. De soort zelf is groenbladig. Er zijn enkele roodbladige variëteiten. Zoals met alle rood- en bontbladige struiken is een bescheiden gebruik daarvan op z’n plaats. Zo vind ik de groene pruikenboom te verkiezen boven de

roodbladige variëteiten. Een pruikenboom heeft mooi ovaal-eirond blad, dat min of meer lepelvormig is. De door Clusius naar Europa gebrachte struik is sinds 1594 in cultuur.

tekst van; http://www.neerlandstuin.nl/struiken/cotinus.html