puntwederik

De puntwederik Lysimachia punctata komt uit Oost-Europa, Klein-Azië. Het is een sterke borderplant, die echter wel erg woekert. Puntwederik kan zelfs vlak tegen stammen van bomen groeien, mits het daar voldoende vochtig is. Staat mooi bij Astilbe en Monarda. Het is een opgaande, iets klierachtig behaarde vrij grove vaste plant, die heel veel lange ondergrondse uitlopers vormt. De gele bloemen die aan de basis bruinrood zijn, bevinden zich in de oksels van de bladeren met enkele bij elkaar. Ze vormen met z’n alle min of meer een soort aar.

Wederik heeft vele toepassingen gekend. Zijn wetenschappelijke naamLysimachia komt van Lysimachos, een geneeskundige uit de Oudheid, die de eigenschappen van deze plant zou hebben ontdekt en gepubliceerd. Wederik werd als kruid gebruikt om vee rustig te houden. Hij houdt namelijk stekende insecten en vliegen op afstand. Een andere verklaring van de geslachtsnaam zou kunnen komen van het Griekse luoo, ‘opheffen’ en mache, ‘strijd’.

Men gebruikte deze plant om een ongelijk span ossen of paarden tot rust te brengen. Er werd dan een tak op juk of gareel gelegd, waardoor de dieren rustig werden. Na de middeleeuwen wordt de plant toegepast als middel tegen koorts en scheurbuik. Uit de plant zijn ook verschillende kleuren verfstof te halen. Uit de wortelstok is een mooie kleur bruin te extraheren en de bladeren en stengels geven een gele kleur

tekst van; http://www.tuinieren.nl/plant/puntwederik-lysimachia-punctata