Rose Coneflower

Rose Coneflower

Isopogon formosus R.Br.

Isopogon formosus algemeen bekend als de Rose Coneflower is een onderdeel van de familie Proteaceae. Het is een van de 27 soorten Isopogon die van nature voorkomen in Western Australia. Isopogon formosus wordt over het algemeen gevonden groeien dicht bij de kust in de heide en droge sclerophyll bossen. Zij kunnen zuiden van Perth vinden van Brusselton de Stirling Ranges en voor zover Esperance.

Isopogon formosus distributieHet is een rechtopstaande of verspreiden struik 1,5-2 m hoog. De bladeren zijn verdeeld en drukke langs de stengel. De verdeelde segmenten een smalle groeven, Terete (cilindrisch) en ongeveer 5 cm lang. De jonge groei zijdeachtig-harige, vaak roodachtig en is een bijzonder aantrekkelijke eigenschap van de plant.

De bloemen zijn een roos-roze tot roze van kleur bleek en zijn samen geclusterd op een bloem hoofd te vormen aan de uiteinden van de takken. De bloemen bloeien in de winter en het voorjaar en hangen naar beneden als ze eenmaal geopend. De stijlen zijn lange, fel geel veroudering van een rode kleur. Bolvormige kegels worden gedragen terminaal in de bladoksels in de late winter – voorjaar ze zijn 1,5-2 cm in diameter. De vruchtlichamen conus wordt op de plant enige tijd gehouden voor de sloop.

Isopogon formosus verkiest volle zon tot halfschaduw in een goed gedraineerde zand of grind bodem. In de Australian National Botanic Gardens (ANBG) in Canberra gebruiken ze een speciale mix van 2: 1 zand en graniet. Het zal lichte of matige vorst verdragen, maar zal niet zwaar vorst of langere periodes van droogte tolereren. Het kan worden vermeerderd door pootaardappelen of snijden. De ANBG hebben meer succes met stekken dan zaad had. Bij het nemen van stekken gebruiken oudere materiaal, dat niet van de zachte tips. Een bewortelingshormoon als IBA moeten worden gebruikt om wortelgroei te bevorderen.

Isopogon formosus reageert goed op licht snoeien die de vorm verbeterd. Tip snoeien in een vroeg stadium bevordert de laterale groei, maar mag het niet meer dan gesnoeid. I. formosus mist een lignotuber niet kan regenereren van de onderstam als gesnoeid te streng. Het niet lijdt aan een bepaald ongedierte, maar is gevoelig voor wortelrot Phytophthora cinnamoni. Neem ook uitsluitend een slow release meststof of een die geschikt is voor Nederlandse Inlanders dit Isopogon bijzonder gevoelig voor fosfor.

Het is moeilijk om deze plant te kweken in de oostelijke staten, omdat het niet zal tolereren vochtigheid en minder winterhard dan sommige van de natuurlijk voorkomende oostelijke species. Een mogelijke alternatieve manier om te worden geteeld om te groeien in een pot de bijzondere omstandigheden vereist kan gemakkelijk worden voldaan en gemakkelijker gecontroleerd. Het is de moeite waard poging om te groeien, aangezien het een spectaculair plant die het gehele jaar kan worden gebruikt als een functie in de tuin

tekst van; https://www.anbg.gov.au/gnp/interns-2004/isopogon-formosus.html