Roze-scharnierplant

Roze-scharnierplant

Roze-scharnierplant2
Roze-scharnierplant2

Scharnierplant (Physostegia) is een wel heel rijk bloeiende plant. Bovendien kun je de bloem een acrobatische show laten geven. De plant is er één uit de familie van de lipbloemigen (Labiatae).
Dat kun je goed zien aan de kantige, vrijwel vierkante stengel. Naast een prijzenswaardig lange bloeier is het ook nog eens een uitstekende snijbloem.

De scharnierplant komt uit oostelijk Noord-Amerika. In de loop der jaren is er druk mee geëxperimenteerd. Naast de natuurlijke kleur roze zijn er witte en donkerroze variëteiten in omloop. Zelfs een ‘mini’ scharnierplant en enkele hybriden zijn in cultuur.
De bloemstengels van de scharnierplant groeien keurig recht omhoog. De plant krijgt daardoor iets van een roerloos staande reiger over zich. Tijdens de bloeiperiode van juli tot half oktober is het een en al bloem wat de plant siert. De bloemen staan in piramidale schijnaren en zijn elk twee tot drie centimeter groot.

De bloem kan om z’n as worden rondgedraaid en veert daarna heel langzaam weer terug in de uitgangsstand. Duw je de bloem zijdelings, dan blijft die zo staan en komt niet meer terug in de oorspronkelijke stand. Vandaar de naam scharnierplant

tekst van; http://www.neerlandstuin.nl/plantenb/physostegia.html