Scaevola of de waaierbloem

Scaevola of de waaierbloem.

Scaevola aemula (synoniem Scaevola humilis en S. saligra)
Afkomstig uit zandige kustgebieden in het oosten van Australië waar we de plant in het wild vaak aantreffen als donkergroene bodembedekkers in de kustduinen. De scaevola is dan ook goed bestand tegen de droogte, de zoutlucht en houdt van de volle zon, maar doet het ook goed in de halfschaduw. In subtropische gebieden worden ze in de bloemborder aangeplant als kruidachtige vaste planten. In ons klimaat is het echter een prachtige eenjarige kuipplant voor in potten, bloembakken en hanging baskets. Tijdens de zomer tot diep in de herfst zullen ze het terras of balkon met massa’s bloemen opfleuren. Om een rijke bloei te bekomen plant je ze best in kwalitatieve potgrond en bemest je ze dan in het bloeiseizoen wekelijks bij met vloeibare meststoffen.

Daar deze Scaevola aemula diep over de potrand heen kan groeien en bloeien is het een ideale plant om in jouw hangmanden aan te planten. De vlezige ranken groeien over de potrand uit en als ze voldoende lang zijn gaan ze automatisch door gaan hangen onder hun eigen gewicht. De plant verdraagt zeer goed de zoute zeelucht en is dan ook een ideale kuipplant voor de tuinliefhebber die dicht tegen de kust woont.
In de handel wordt deze hangplant meestal met blauwe bloemen aangeboden, maar er zijn ook witte en zelfs roze variëteiten.

tekst van; http://www.tuinadvies.nl/artikels/scaevola_waaierbloem..htm