Spiraea (spierstruik)

spierstruik

Spiraea--Albiflora-
Spiraea–Albiflora-

Spiraea (spierstruik) is een omvangrijke groep van half groenblijvende en bladverliezende heesters. De bloeitijd van Spiraea kan behoorlijk verschillen: sommige bloeien in het voorjaar, andere bloeien de hele zomer, zelfs tot in de herfst. Er zijn vele cultuurvariëteiten, allemaal met roze of rode bloemen. Ze variëren vooral in hoogte of hebben gekleurd blad. Spiraea japonica‘Anthony Waterer’ is de bekendste en naar onze smaak de mooiste. Deze soort bloeit vanaf juni tot ongeveer eind september.

Spiraea japonica ‘Anthony Waterer’ is de meest gekweekte soort van de Japanse spirea’s. Deze tot zestig centimeter hoge, ronde struik komt vooral in grote groepen tot zijn recht.

Een spirea is een veel gebruikte struik in openbaar groen. Het is een stevige struik, die weinig onderhoud vereist en compact groeit. Spiraea behoort tot de rozenfamilie (Rosaceae). Onder een vergrootglas lijken de bloemen op piepkleine roosjes, maar de individualiteit gaat op in de veelheid aan bloemen in een scherm. De meeldraden zijn langer dan de kelkbladen, waardoor er als het ware een waas over de tuilen ligt. Het blad van de Japanse spirea is lancetvormig en onregelmatig en soms dubbel gezaagd. Soms heeft een blad langs de kanten een witte veeg. Dit is geen ziekte. De twijgen zijn gestreept, de roodachtige bast schilfert op overjarige scheuten af.

tekst van; http://www.neerlandstuin.nl/struiken/spiraea2.html