vrouwelijke katjes

vrouwelijke katjes

De bij de lente passende temperaturen laten wel eens op zich wachten. Helemaal niet erg, want de voortekenen van het aanstormende voorjaar zijn onmiskenbaar. De eerste, ontluikende blaadjes van speenkruid en klein hoefblad langs een polderweg of kreek in de Biesbosch. Het eerste staccato van een schuchter zingende tjiftjaf.

Wilgen kunnen in eind februari, begin maart aluitbundig bloeien. De temperatuur en standplaats spelen hierbij een bepalende rol. Bij vorst komt de bloei later op gang. Wilgen in de luwte bloeien eerder dan degene die pal in de wind staan.
De meeste soorten die in onze streken voorkomen zijn gemakkelijk te stekken. Een mooie bijkomstigheid om deze bomen in cultuur te vermeerderen.

Griendwerkers wisten dat als geen ander. Eens werden al de grienden in cultuur gehouden. Het afkomende hout diende als ‘geriefhout’; schopstelen, bezemstelen, weipaaltjes, hoephout (voor de houten vaten), bleeslatten en ga zo maar door. De handel in griendhout is voorbij. Tegenwoordig verwerken we mondjesmaat nog wel wat griendhout in geluidsweringen en zinkstukken en zo. In de Biesbosch wordt er betaald om griend te laten hakken. Nee, de hoogtijdagen van de griendcultuur zijn voorbij, dat is duidelijk.

tekst van; http://www.biesbosch.nu/magazine/0306/eropuit_0306.htm