Lantana camara wisselbloem

wisselbloem

 

In het ene land op het continent is het een plaag, waar men graag van af wil, in een ander continent is de plant een welkome aanvulling op het sortiment uitheemse planten. Lantana camara wordt in delen van Amerika als een niet uit te roeien onkruid gezien, terwijl het voor ons een prachtig bloeiende struik is met exotische waarde.

Van Lantana camara bestaat een aantal goede variëteiten, die bij ons worden aangeboden als kuipplant.

De bloemen van L. camara ‘Radiation’ hebben een oranjegouden kleur

In de winter moet de struik binnen vorstvrij overwinteren op een koele plaats. In de warme gebieden van Amerika wordt de struik gezien als een lastig en vooral gevaarlijk onkruid. Delen van de plant zijn namelijk giftig voor vee. De struik groeit daar voornamelijk in weilanden en langs boszomen.

Botanici zijn er niet uit of het wel om één soort gaat of dat er sprake moet zijn van verscheidene soorten. De struik kent een grote variabiliteit. Het geslacht omvat meer dan hondervijftig soorten (?) groenblijvende struiken en vaste planten. Alleen al in Australië zijn meer dan vijfentwintig verschillende vormen Lantana camara bekend. Sommige vormen worden meer dan zes meter hoog en woekeren via worteluitlopers zodanig, dat grote oppervlakten ermee worden overdekt. De gecultiveerde vormen woekeren echter niet, zodat daar geen plaag van te verwachten is.

tekst van;  http://www.neerlandstuin.nl/plantenb/lantana.html