Zegekruid

Zegekruid

Zegekruid-Nicandra-physalodes
Zegekruid-Nicandra-physalodes

Zegekruid

Het Zegekruid groeit in Nederland in het wild, maar ook in tuinen. Het is een grote plant met blauwe, trechtervormige bloemen en decoratieve zaaddozen die vaak gebruikt worden in droogboeketten. Je kunt hem gemakkelijk telen. Wanner je hem eenmaal in de tuin hebt, zal hij zich zelf uitzaaien, zodat je ieder jaar weer nieuwe planten hebt, zonder er iets voor hoven te doen. Planten uit de nachtschadenfamilie zoals euphorbium en bitterzoet zijn giftig, maar het Zegekruid niet.

Zegekruid

Herkomst

Planten van de nachtschadenfamilie (ca.2500 soorten) zijn vaak te vinden in de tropische en gematigde streken. Éen daarvan is het Zegekruid. Inheems is Zegekruid in Peru. Hij is waarschijnlijk samen met andere planten die uit Zuid-Amerika geïmporteerd werden zoals tomaat en aardappel in Europa beland.

Zegekruid

Naamgeving

De botanische naam nicandra is afgeleid van de Griekse arts Nikandros. Waarschijnlijk werd de plant al toen voor medicinale doeleinden gebruikt. Physaloides betekent lijkend op physalis(lampionplant). Physalis (met oranje lampionnetjes) heeft een gesloten oranje doos met bes, terwijl bij het Zegekruid de kelkslippen los van elkaar staan.

Zegekruid

Plantkenmerken

Zegekruid is een eenjarige plant, die zich sterk vertakt en op kan groeien tot een hoogte van 1,5 m. De stengel is hoekig en kaal. De bladeren zitten paarsgewijs aan de stengel en zijn meestal eirond en bochtig getand. De botanische vorm heeft zwarte haren op het blad en deels een zwart purperen stengel en kelk. De bloemkroon staat alleen in de bladoksel. De lichtblauwe, soms licht violette, trechtervormige bloemen ontwikkelen zich tot zaaddozen (lampionnetjes) waarin zich bessen verschuilen. De zaaddozen zijn eerst groen, later lichtbruin. De kelkbladen groeien niet aan elkaar. Het blijft dus een open lampionnetje. Terwijl de bloemen je aankijken, richt zich de vrucht naar beneden.
Het Zegekruid bloeit van juni tot oktober, vooral rond het middaguur

tekst van; http://oud.tuinen.nl/artikel/529/Zegekruid