zwanenbloem (korenbloem)

zwanenbloem  (korenbloem)

Koffiebloem.Pontederia cordata - snoekkruid, oeverplanten moerasplanten Butomus umbellatus - zwanebloem
Koffiebloem.Pontederia cordata – snoekkruid, oeverplanten moerasplanten Butomus umbellatus – zwanebloem

Op de grens van water en land groeit de zwanenbloem. De tijd dat oevers van poldersloten er vol mee stonden ligt allang achter ons: de plant is inmiddels beschermd. Een zwanenbloem is mooi als hij in bloei staat. Als plant, die op de grens van water en land groeit, geeft dat nog wel eens problemen. Hij doet het of hij doet het niet goed.

Waterkwaliteit
De zwanenbloem (Butomus umbellatus) verdwijnt door veranderingen in het aquatisch milieu en doordat de bloemen geplukt werden. Waardoor de verspreiding van zaden via het water werd ingeperkt. De plant groeit het beste in een zoetwatermilieu. Maar zodra het zoutchloridegehalte hierin toeneemt, verdwijnt zwanenbloem. Het lukt maar zelden om het goede, ‘kunstmatige’ milieu te creëren. Zijn de omstandigheden niet optimaal, dan kwakkelt de plant, blijft klein van stuk en komt niet tot bloei. Inmiddels staat zwanenbloem op de lijst van beschermde soorten om hopelijk weer in aantal toe te kunnen nemen.

Proterandrie
De tweede naam van de zwanenbloem, umbellatus, betekent letterlijk ‘met een scherm bloeiend’. Op de ronde stengel staat het bloemhoofd: eerst nog stijf ingepakt in een vlies, later ontspringen hieruit de talloze individuele bloemstelen met bloemen. De bloemen zijn in het begin bronsrood, later verkleuren ze via roze naar wit. Merkwaardig genoeg komen de meeldraden tot ontwikkeling voordat er stampers zijn. Dit verschijnsel, dat proterandrie – pro = voor, trandrus = meeldraad, andros = man(nelijk) – wordt genoemd, heeft nauwelijks invloed op de vorming van zaden. Een zwanenbloem bloeit lang: van mei tot en met september. De stampers (zes stuks) scheiden aan de voet honing af. Deze lekkernij trekt met name graafwespen aan, die dan ook een voorname rol spelen bij de bevruchting van de bloem(en).

Tekst van; http://www.neerlandstuin.nl/planten/butomus.html